Wat we eten wordt voor een groot deel bepaald door wat we tegen komen in onze omgeving, onze voedselomgeving dus. Op dit moment zijn wij bijna helemaal afhankelijk van de supermarkt om ons eten te halen. Heel gemakkelijk, bijna 24/7. Met Ons Eten hopen wij samen alternatieven te creëren, en daarmee ook de bestaande supermarkt systeem stimuleren om van binnenuit te transformeren.

Maar wat wij ook samen bereiken, een stad zal altijd meer zijn dan de losse initiatieven die van onderop vorm krijgen. De gemeente is er om te zorgen dat wij, de 550.000 bewoners van Den Haag hier gezond en gelukkig kunnen leven. Het werken aan een groene, gezonde, eetbare en gezellige omgeving door zelf te doen draagt hier enorm aan bij. Daarom vinden we het belangrijk dat de gemeente onze initiatieven ondersteunt. We zijn partners in het bouwen van een veerkrachtige stad. Wij – bewoners – ervaren de stad als een integraal – samenhangend geheel. Voor ons is onze levenskwaliteit niet gebaseerd op losse beleidsterreinen zoals openbare ruimte, groenbeheer, participatie of economie. Ons leven is gebaseerd op de mogelijkheden die we ondervinden om onszelf te ontplooien, elkaar te ontmoeten, hoe groen het is om ons heen, hoe veilig we ons voelen, hoeveel mensen we kennen. Dàt is wat we met Ons Eten Den Haag laten groeien en daarom willen we graag dat onze visie ook door alle beleidsvelden van de gemeente wordt ondersteund, we geven immers al uitvoering aan het beleid om ons samen gelukkig en gezond te maken. Het Stadslandbouwloket kan initiatieven blijven ondersteunen, informeren, verbindingen leggen en podium bieden.

Als je uiteindelijk overal in Den Haag de mensen wil bereiken dan heb je per buurt of wijk een herkenbaar punt nodig. Een plek waar je vanzelf langs komt, waar je ziet hoe eten verbouwd wordt, kennis opdoet over een manier van leven in de stad die prettig en duurzaam is.  En gewoon een plek waar je medemensen ontmoet. Hier zijn er al een aantal van ontstaan in de stad: bijvoorbeeld de Spinozahof, Pluk, Greens in the Park, Zuiderpark, Moerwijk enz. We willen jullie met Ons Eten ook de gelegenheid bieden om kennis en ervaringen uit te wisselen: wat werkt wel en niet in deze punten? Wat zou je iemand aanraden die in de buurt begint en ook zoiets wil realiseren? Verbinden – samen sterker worden

Uiteindelijk zien wij een soort samenhangend geheel voor ons: in elke wijk een aantal kleine afhaalpunten waar je je lokale groenten en lokaal gemaakte producten van boeren koopt. Gewoon om de hoek – net als bij de supermarkt. Maar dan in een coöperatie. Op deze plekken zie je ook anderen met dezelfde droom. Hier ontstaan de verbindingen. Met deze mensen ga je af en toe tomaten verwerken, leg je een groenstrook aan enz. De route kan ook andersom gaan: je wil graag fruitbomen en bankjes planten in de wijk en komt daardoor meer mensen tegen die ook wat willen. Met hen begin je uiteindelijk een afhaalpunt enz. Door samen te werken zijn we niet meer allemaal losse initiatieven, maar een samenhangende beweging met één agenda  en héél veel handen en voeten.

Door de groenere eetbare omgeving en de afhaalpunten van gemeenschappen verandert onze voedselomgeving. We gaan niet meer (alleen) automatisch naar de supermarkt, maar halen een deel van ons voedsel op andere plekken.

Als we zorgen dat het op deze plekken gezellig is, dat je er samen kan eten of buurtgenoten ontmoeten, dan is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan en zelf in beweging te komen met ideeën en initiatieven voor de wijk.

Er zijn in Den Haag al meerdere van dergelijke plekken te vinden: Lekker Nassuh, de Spinozahof, Pluk, Greens in the Park, Rechtstreex met meerder wijkpunten en bij Eetbaar park in het Zuiderpark zijn plekken waar je deze nieuwe voedselomgeving al kan ervaren. De gemeenschappen op deze plekken kunnen bijdragen aan het ontstaan van meer en nieuwe plekken in de stad.

Samen eten is een dankbare en verbindende activiteit. Dat merken alle initiatieven die maaltijden organiseren. Dit zijn er vele: Resto van Harte, wijkcentra, Het welzijnswerk en opbouwwerk van de stad, waar buurtbewoners bij elkaar komen en participatie gestimuleerd wordt. Ook mensen die af en toe met hun buren of buurt eten merken dat het fijn is om meer mensen te leren kennen en samen nieuwe ideeën te vormen.