Een duurzaam voedselsysteem is circulair, met zoveel mogelijk gesloten kringlopen. De kringloop sluiten betekent verspilling tegengaan, afval benutten, afval voorkomen en benutten, bijvoorbeeld in de vorm van compost, en zuinig omgaan met hulpbronnen zoals water.

We verspillen veel voedsel en dat gebeurt in alle schakels van de voedselketen. Er zijn gelukkig al veel goede initiatieven die daar wat mee doen, maar ook hier kunnen wij nog veel meer doen door samen te werken.

Voor goed voedsel heb je goede grond nodig, Er zijn in de stad veel grondstoffen die kunnen bijdragen aan een gezonde bodem, bijvoorbeeld de bladeren die in de herfst overal liggen benutten als compost voor tuinen. Er zijn al compostbakken hier en daar, waar op straat en in buurttuinen gecomposteerd wordt. Dit kan verder groeien met bijvoorbeeld Bokashimachines, het verzamelen van bladeren, en als we de mest van kinderboerderijen lokaal gaan gebruiken.

Marjanne plukt letterlijk de vruchten van haar eigen ecosysteem: ‘Wil niet naar Mars verhuizen, dus help ik de aarde’

Marjanne uit Moerwijk heeft besloten om moeder natuur een handje te helpen: ze hergebruikt jaarlijks maar liefst honderden liters afval met haar eigen ecosysteem op het balkon. Zo plukt ze letterlijk de vruchten van haar circulaire systeem, zoals ze het zelf noemt.

‘In de natuur zelf bestaat afval niet’, zegt Marjanne. ‘Alles wordt als het ware hergebruikt in een cirkel, een circulair systeem. Denk aan afgevallen bladeren die uiteindelijk bomen weer helpen groeien. Zo werkt dat ook op mijn balkon; mijn gft-afval wordt tot compost verwerkt in wormenbakken hier en zo weer opgegeten door de planten die hier zijn.’

Marjanne zou het liefst geen afval meer zien bestaan in de wereld. ‘Hoe we nu al die plastic bergen hebben en al die ellende, dat komt doordat wij zo snel dingen weggooien. Als we meer naar de maatstaven van de Aarde zouden willen leven, zouden we meer van dat afval terecht moeten laten komen in een circulaire kringloop.’ (Bron: Den Haag FM)